Santa Barbara Women’s Imaging Center Reveal!

I love words (also known as being a “logophile” from the Greek “logos” meaning “speech”, but since this particular word calls to mind–for me, anyway–logos or strangely logs with little mushrooms on them, and hence log cabins and thus unshaven men in Pendelton attire and/or the word “loco”–which all seem so far removed from the intended meaning–I’ll stick with ‘I love words’).

 

Favorite words: “crepuscular” (of or relating to twilight); “avuncular” (uncle like); “unctuous” (excessively flattering); crapulous (drunk).

 

Most charming string of words I may never use for fear of social exile and/or severe eye rolling and subtle throat clearing: “a postprandial confabulation” (an after dinner chat).

 

But sometimes, when photos say so much, words aren’t necessary. The Before and Afters tell you everything. But just in case this is not one of those times, and you are someone who enjoys a little backstory, I’ll be here, narrating along–you know, in case words are your thing, too!  (If not, you have my blessing to scroll at will. 🙂 )

 

 

Welcome to the Before of the Santa Barbara Women’s Imaging Center:  Santa Barbara’s medical center for mammograms.

 

 

wic-before-left-side

Left side Before.

 

 

I was asked to create a space that was modern, but still soft and serene. Actually, the first thing I was asked to do was to help pick a paint color for the areas that did not have wainscotting and new fabric to reupholster the existing furniture, but–as often happens on projects–one thing led to another and the next thing I knew, the space looked like this…

 

 

demo-day-reception-room

 

 

Which of course made for a design job that was worlds more interesting; we moved walls and doors, eliminated some soffits that made the ceiling feel far too low, removed an archway that wasn’t working with the modern look we were after, added a clerestory window to one wall to allow more natural light to stream into the waiting room, and moved the reception counter from the far right of the room to directly across from the entry door so it would be the first thing you would seen upon entering.

 

 

 

wic-before-new-counter-wall

The former view when you first walked in.

 

 

 

 

wic-reception-counter

Ta da! The redesigned view when you walk in.

 

 

 

It’s just the timing of this project was also very interesting because I knew I was pregnant, but it was too soon to share. But as more time went on, and it became time to share, my belly wasn’t just full of a growing fetus; it was overrun with butterflies. How does one announce, “I’m so happy you approved that flooring. It will add just the right amount of warmth while still tying in with the wall color. And did you know there’s a human kicking my ribs, from the inside, as we speak?”

 

It all felt a bit non-sequitur and I was so focused on the design that sometimes I myself forgot I was pregnant, so why remind (or announce it to) anybody? It was only when it got to the point where I was sure the baggy, ill-fitting tops I was wearing were making me look like I was really starting to let myself go and had perhaps shunned all sartorial sophistication, when the words came tumbling out: “I’m not just gaining weight, well, I am–but it’s because I’m going to have a baby!” Thankfully, everyone was extremely understanding and the only reaction appeared to be one of shared excitement.

 

 

wic-before-settee-side

Right side Before.

 

 

My goal was to design a space that not only looked good, but could help a potentially nervous patient who was about to get a mammogram feel good. I wanted the space to be as soothing and spa-like as possible–I know, high hopes for a medical office! 🙂

 

 

 

wic-before-table

Right side Before.

 

 

My direct contact was very instrumental in the design process and a pleasure to work with. He and the doctors trusted my vision of custom tufted settees and white modern chairs in the waiting room and modern art throughout.

 

 

 

wic-reception-area-right-side

Right side view After.

 

 

 

wic-diptyque-above-settee

Detail of right side After. Original diptych painting by Rebecca Claussen. If that painting were a locale, I’d book a trip. It looks so restful!

 

 

 

 

wic-before-curtains

Before.

 

One of the “details” was a suggestion to replace images of brain and body scans that might induce a few shudders to something happier like…HGTV. During the project I was having many appointments at my OB/GYN’s office and I noticed they always had the TV tuned to HGTV and 1) patients (women, sometimes accompanied by male mates) actually watched the screen and 2) the content was so neutral (isn’t watching someone demolish a kitchen mindless fun for all?) that it felt very calming.

 

 

 

wic-reception-left-side

Left side After.

 

 

 

wic-settee-painting-plant

Left side After, up close.

 

 

 

Real greenery was added. What space would be complete without the “It” plant, the Fiddle Leaf Fig, right?

 

 

 

 

wic-rebecca-claussen-painting

After. Original painting by Rebecca Claussen.

 

 

I am crazy for this painting by Rebecca Claussen. She is an artist out of LA and when I saw this piece I knew it would be perfect for the space. It is modern without being harsh or primary-colored modern. The use of light and blending and soft pastels just made me think, “Ahh, breathe,” which was really the gist of the entire design concept.

 

 

 

wic-before-dressing-room

Dressing room Before.

 

 

I subscribe to the “If it ain’t broke, don’t fix it” design maxim and never encourage clients to get rid of something if I think it has good bones and we can work with it. That was the case with these chairs. While they weren’t as modern as we wanted for the reception room, they had good feminine lines for the dressing rooms and they were well made and just the right size.

 

 

 

wic-dressing-room

Dressing room After.

 

 

 

So with some new fabric (it’s hard to see in the photo, but it’s a Kravet vinyl that is both wipe-able and looks like fancy ostrich skin) and the addition of nail heads, the chairs were completely revamped.

 

 

 

 

wic-dressing-room-art

A Lyn Gianni print.

 

 

For the dressing rooms, I placed art from Lyn Gianni (hey, mom!).  Each dressing room has a print that is similar to the one above, but with a different color combination to make each room have its own individual look.

 

 

 

wic-two-dressing-rooms

Dressing rooms After.

 

 

Like so. I used Kravet fabric (Bansuri; color: Slate) for the dressing room drapes. I’m so into this fabric, I’d like to wrap my body in it and call it a dress. I really liked how it united the brownish/grey floors with the grey walls and added just enough pattern to hide potential marks from dirty fingers.

 

 

wic-ada-dressing-room

ADA dressing room After.

 

 

 

This is the ADA dressing room with a custom upholstered drop-down bench. That little metal and wood-topped side table on the right is actually from Target and is a great little dual-function piece that looks good and added some much-needed storage (the lid is removable).

 

 

 

pueblo-exterior

Exterior Before.

 

 

I refreshed the exterior as much as I could without being able to change the paint color (the shot you see here is part of a two-story building and we were only redoing a portion of the building). We removed the awning, the sign to the left, the suite numerals and word “Suite” to the right which were black plastic, updated the door mat, changed the front door and door handle and added a new plant and bench (which wasn’t in place the day of the photo shoot, darn it!).

 

 

wic-exterior

Exterior After.

 

 

I enlisted my mom (Lyn Gianni) to design the new logo and it was used on everything from the signs to the pens and letterhead to the scrubs and dressing gowns. (Go, mom!)

 

 

 

img_3590

Exterior After.

 

 

New brushed aluminum suite numbers. So much better than black plastic!

 

 

 

wic-exterior-sign

Exterior sign After.

 

 

The sign looks even better in real life because each part of the brushed aluminum is laser-cut and projects out from the dark charcoal background so you have a level of depth that you, unfortunately, can’t quite get from the photo.

 

 

 

wic-interior-sign

New interior sign.

 

 

The interior sign was also made using laser-cut brushed aluminum, but adhered to a frosted resin background.

 

 

 

wic-sign-bar-cart

After.

 

 

I would be remiss if I didn’t shout TAKE NOTE OF THE CARVED STONE TILE ON THE FRONT OF THE RECEPTION DESK. Some have interpreted the pattern as waves, others as leaves. Each piece was very hefty which didn’t make for the easiest installation, but it is the first thing you see when you walk in the door and it is so stunning and worth it!

 

 

 

wic-consult-room

Counseling Room After.

 

 

 

 

wic-cabinets

Cabinet detail After.

 

 

 

wic-exam-room

 

 

One of my favorite details were these photo images we used as lenses for the fluorescent lights. Instead of looking up and seeing the typical rectangular light with a bumpy plastic covering, we used smooth photo lenses of images that you might see if you looked up in nature (blossoms, a canopy of trees, clouds) in each exam room to give the illusion of a skylight.

 

 

wic-mammogram-1

 

 

 

 

 

wic-swimmers-art

“Swimmers” print by Lyn Gianni.

 

 

 

 

wic-hall-painting

Hall After.

 

 

This painting is giant and amazing and by the talented Ryan Wells. The more I look at it, the more I see. Right now I’m seeing a horse on the right. The wall behind it (despite the color in these photos) is a light grey, Benjamin Moore’s Gray Owl, which was the winner after I agonized over four other gray paint contenders (all by Benjamin Moore) that were so close in color someone actually asked, “Are those all the same color?” Gray can go gloomy very fast if you don’t cut it with a lot of white (i.e., on baseboard, doors and window casing), but this one didn’t need much white. It was that good and it stayed gray without going brown or green (again, despite the photo–you’ll have to trust me!) or blue.

 

 

 

wic-ryan-wells-painting

Original painting by Ryan Wells.

 

 

Before all these beautiful finishes were added, there were months of demo and rebuilding and meetings and more meetings and as time went by so did my pregnancy and before I knew it, it was winter and I was having a baby. Thankfully since Kai’s birth coincided with the holidays, construction screeched to a halt which gave me a chance to catch up with myself and figure out this New Mom stuff.

 

 

 

tile-and-wood-sample

Pairing samples of the flooring in the main areas with a fun tile selected for one of the bathrooms.

 

 

The week after Kai was born we needed to take him in for his first checkup which meant JB and I were forced to ditch our pajama attire for something more civilized, shower, comb our hair, and confront the outside world again. After the doctor’s visit, we felt like we were on such a roll and on a high from being out in the fresh air again, we decided to really push it and make a trip to CVS and Trader Joe’s. I ran into CVS (sans baby which, I have to say, was kind of a treat after a week of non-stop baby-holding), which completely tuckered me out and left me out of commission for the Trader Joe’s stop so Kai and I stayed in the car where I tried to ignore my throbbing pain and nurse a crying Kai into submission.

 

I remember reading an US magazine balanced on my leg, while balancing Kai on my lap, and checking my voicemail–a trifecta of modern mom tasks–ha ha! There was a message about a design decision that I can’t recall now, but at the time it seemed hugely important, and I thought, “If I can’t even go grocery shopping like a normal person, how am I going to pull this project off?”

 

I think it was stubbornness and an insane passion for what I do, but I somehow rallied and by the time Kai was five-weeks-old I had just enough sleep in me (four hours average per night, ugh!!!) to tuck my still-squishy self into a blazer and meet with the architects and get back to work. I attribute avoiding the dreaded postpartum depression to the magnitude of this project: there wasn’t time to be depressed between taking care of a newborn and selecting things like door styles and cabinet hardware and for that I feel eternally grateful!

 

 

 

 

wic-bathroom-dark-floor

 

 

Here is the flooring, in situ.

 

 

 

white-2-carrara-hex

 

 

 

Bathroom tile floor in the second bathroom. (And some cute leopard ballet flats, ha ha 🙂 .)

 

 

wic-bathroom-carrara-floor

Bathroom After.

 

 

 

wic-restroom-amenities

 

 

Some feminine flourishes!

 

 

I find most design projects rewarding because I get to improve the spaces people live in and I believe beautiful surroundings can boost your mood. But the best part of this project is when I imagine the patients. I like to think the women are having a relaxing experience, that they are feeling calm and good and if that is the case, it makes me feel one simple word: joy.

Signature

 

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments on Santa Barbara Women’s Imaging Center Reveal!

  1. picky B
    October 19, 2016 at 8:56 AM (3 years ago)

    Beautiful transformation — you have definitely succeeded in creating a calming atmosphere here. Love that abstract painting by Ryan Wells!

    Reply
  2. Maureen
    October 19, 2016 at 10:47 AM (3 years ago)

    Pictures are worth a 1,000 words but the words are wonderful too! When I looked at the before picture I thought- not so bad but when you see the after !!!! What a difference you feel – the airiness and light; you don’t want to leave it and how great is that when the usual frame of mind with most medical places is get me out of here as fast as you can!

    The transformation of this center is a gift to the SB community! thank you for sharing your gift Kisha, not to mention the gift of your precious son!’
    M

    Reply
    • Kisha Gianni
      October 20, 2016 at 10:25 AM (3 years ago)

      M, thank you for your kind words!

      Reply

Leave a Reply